Am vorbit intr-un articol precedent despre importanta YouTube in strategia de social media marketing. Odata cu ascensiunea retelelor de distribuire a continutului video precum YouTube, difuzarea continutului video a devenit gratuita si facila pentru oricine. Nu mai ai nevoie de un buget de publicitate impresionant pentru a difuza continut video pentru clientii tai, tot ce trebuie sa faci este sa iti postezi clipurile pe YouTube, sa le promovezi pe alte retele de socializare si sa lasi utilizatorii sa ajunga organic la ele. Este in continuare destul de costisitor, si probabil contraproductiv, sa cumperi expunere suplimentara, pe YouTube sau pe alte canale de promovare, pentru a genera vizualizari asa ca va trebui sa te bazezi pe calitatea continutului difuzat pentru a extinde organic populatia care iti recepteaza mesajul.
Daca distributia continutului video nu mai naste costuri sau dificultati, producerea acestuia intotdeauna va necesita o investite de timp sau de bani. Producerea unei reclame clasice cu actori, locatii, echipamente profesioniste de filmare si de captare a sunetului si post productie este, in continuare, pentru afacerile mici si mijlocii, o investitie prea mare pentru a fi motivata de beneficiile proiectate. Nu vei face o investite de cateva mii sau de zeci de mii de euro pentru o reclama pe care sa o pui pe YouTube, daca potentialul tau este de a genera doar cateva mii de vizualizari. Exista insa o serie de alte tipuri de clip video care pot fi produse cu bugete surprinzator de mici. La Atelier Web, pentru ca ne facem un obiectiv din a oferi clientilor nostri solutii complete de promovare, am identificat o serie de formule de continut video mai putin costisitoare, pe care le putem dezvolta pentru nevoile de promovare ale oricarei organizatii.
- Prezentari video ale produselor
Pentru anumite categorii de produse consumatorii au inceput sa dezvolte tendinta de a se informa “de pe YouTube”. In cazul produselor cu specificatii tehnice complexe, e mult mai facil pentru cumparator sa vizioneze un clip de 2-3 minute care prezinta caracteristicile de baza si felul in care functioneaza produsul decat de sa citeasca o lunga lista de specificatii tehnice pe care nu le intelege pe deplin. Produsele cu o natura mai complexa nu sunt singurele care pot beneficia de promovare prin prezentari video. Dintr-o gama mai larga si mai variata de produse de uz comun precum imbracamintea, un retailer poate selecta articole pe care simte nevoia sa le promoveze, expunandu-le succint intr-o scurta prezentare ce poate fi difuzata cu frecventa saptamanala sau lunara. Studiile au aratat ca astfel de prezentari au calitatea de a impulsiona spre cumparare intr-o masura mai mare decat reclamele TV.
- Videoclipuri de tipul “how to” sau “how it’s made”
Sunt videoclipuri care prezinta fie procesul de productie, fie situatii in care sunt utilizate produsele comercializate. Popularitatea formatului emisiunii “How it’s made” face din acesta o alternativa atractiva pentru orice activitate de productie si are calitatea de a genera incredere in randul consumatorilor care ajung sa simta ca au ceva mai mare control asupra alegerii de a achizitiona un produs dupa ce au vazut cum este facut. Acelasi lucru este valabil si cu privire la situatiile in care clipurile video prezinta felul in care pot fi utilizate produsele, si ce aplicatii diverse pot avea acestea. Spre deosebire de filmarea procesului de productie, aceste clipuri pot necesita mai multe pregatiri, insa sunt si mult mai cautate de utilizatori pentru ca raspund de cele mai multe ori unor nevoi imediate ale acestora.
- Prezentarile animate
La Atelier Web suntem deosebit de entuziasmti atunci cand suntem solicitati sa contribuim la promovarea unor proiecte care au in spate o idee, sau o serie de idei interesante. Prezentarile animate sunt cea mai potrivita forma de expresie video ale unui astfel de proiect. Cu cateva imagini si un text bine pus la punct, procesate cu ajutorul unui software care imprima dinamica in prezentarea ideii tale, poti sa creezi o carte de vizita audio-vizuala care sa denote un inalt grad de profesionalism si entuziasm. E ca si cum ai lua prezentarea in power point a business planului tau si i-ai adauga un strop de creativitate si dinamism.
- Podcast-urile
Podcast-urile sunt o solutie ceva mai complicata care se potrivesc in general organizatiilor in cadrul carora comunicarea este facilitata si valorizata. In esenta, pentru un podcast, ai nevoie doar de 2-3 persoane din organizatia ta care au entuziasmul si dezinvoltura de a purta o conversatie libera despre activitatea lor in timp ce sunt inregistrati. In timpul unei saptamni sau luni de lucru se aduna, fara indoiala, o sumedenie de subiecte care pot fi atinse intr-un podcast de 30 de minute sau de o ora. Un astfel de instrument poate avea calitatea de a umaniza organizatia ta in perspectiva consumatorilor, de a ii face sa se simta implicati in activitatea pe care o desfasori si asta conduce natural spre fidelizare. Este totdata un instrument de PR care ofera posibilitatea de a comunica deschis cu privire la eventuale nemultumiri sau conflicte care pot aparea cu diversi clienti.
Acestea sunt doar cateva dintre formulele unui continut video facil de produs si difuzat pe Youtube. In functie de natura unei afaceri se pot dezvolta tot felul de solutii de promovare, atat timp cat se dispune de creativitate, ceea ce noi la Atelier Web consideram ca avem din plin.